wtorek, 5 marca 2013

Bezy

Zastanawialiście się kiedyś jak wykorzystać pozostałe po innych przepisach białka jajek ? Jedną z możliwych odpowiedzi znajdziecie poniżej.


Składniki 

  • 4 białka
  • 250 g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
  • Sól
  • Kilka kropel soku z cytryny

 Przygotowanie

  • Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli
  • Następnie dodawać partiami, po około 50 g, cukier w dalszym ciągu ubijając. 
  • W tak przygotowanej masie dokładnie rozprowadzić sok z cytryny
  • Z masy rękawem cukierniczym, lub szprycą kuchenną formujemy na blasze bezy
  • Pieczemy w zależności od wielkości bez od 45 min do 1 godz. w temperaturze 140° C
 Można użyć zwykłego cukru, jednak ten nie rozpuści się tak dokładnie w ubitej pianie, po upieczeniu dalej będą wyczuwalne kryształki cukru.




Po czym mi zostały białka - już jutro ;)

1 komentarz: