sobota, 23 lutego 2013

Omlet biszkoptowy

Pusta lodówka przy dzisiejszym śniadaniu wymusiła odrobinę kreatywności... Czyli jak z niczego zrobić coś - omlet biszkoptowy (2 porcje).

Składniki 

  • 4 jajka
  • 80 g mąki
  • Łyżka cukru
  • Sól
  • Tłuszcz do smażenia

 Przygotowanie

  • Białka oddzielamy od żółtek, następnie białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli
  • Żółtka ucieramy z łyżką cukru na gładką masę do momentu gdy stracą intensywny żółtopomarańczowy kolor
  • Do żółtek dodajemy mąkę (3 pełne kopiate łyżki) oraz pianę z białek. Wszystko delikatnie ale jednocześnie dokładnie mieszamy
  • Smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu, na złoto
Podawać można ze wszelkimi dodatkami jak do np. naleśników zarówno na słono jak i na słodko.

 

2 komentarze:

  1. kurcze masz super wyobraźnię kulinarno-fotograficzną!! Gratuluję! :) pozdrawiam, chrisss

    OdpowiedzUsuń
  2. Ekstra! następnym razem jak będę robiła omlet, skorzystam z Twojego przepisu :) Ja zwykle dodaję do ciasta jeszcze odrobinę mleka..

    OdpowiedzUsuń