Pusta lodówka przy dzisiejszym śniadaniu wymusiła odrobinę kreatywności... Czyli jak z niczego zrobić coś - omlet biszkoptowy (2 porcje).
Składniki
- 4 jajka
- 80 g mąki
- Łyżka cukru
- Sól
- Tłuszcz do smażenia
Przygotowanie
- Białka oddzielamy od żółtek, następnie białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli
- Żółtka ucieramy z łyżką cukru na gładką masę do momentu gdy stracą intensywny żółtopomarańczowy kolor
- Do żółtek dodajemy mąkę (3 pełne kopiate łyżki) oraz pianę z białek. Wszystko delikatnie ale jednocześnie dokładnie mieszamy
- Smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu, na złoto
Podawać można ze wszelkimi dodatkami jak do np. naleśników zarówno na słono jak i na słodko.
kurcze masz super wyobraźnię kulinarno-fotograficzną!! Gratuluję! :) pozdrawiam, chrisss
OdpowiedzUsuńEkstra! następnym razem jak będę robiła omlet, skorzystam z Twojego przepisu :) Ja zwykle dodaję do ciasta jeszcze odrobinę mleka..
OdpowiedzUsuń