Polska wariacja na temat klasycznych amerykańskich pancakesów, podane z stosunkowo prostym sosem karmelowym.
Pancakesy około 10-15 sztuk
Składniki
- 2 Jajka
- 350 ml mleka
- 100 g masła
- 400 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru pudru
- Sól
Przygotowanie
- Jajka dokładnie roztrzepać w mleku ze szczyptą soli
- Masło roztopić w rondlu na małym ogniu
- Do jajek i mleka przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier puder oraz roztopione masło
- Wymieszać wszystkie składniki, ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego
- Odstawić na 20-30 min do lodówki
- Smażyć po kilka minut z obu stron, na teflonowej patelni bez dodatkowego tłuszczu, na średnim ogniu
Tak przygotowane pancakesy można podawać ze wszelkimi dodatkami jak do klasycznych naleśników.
Dziś prezentuję sos karmelowy.
Składniki
- 200 g cukru
- 100 ml wody
- Sok z 1/4 cytryny
- 200 ml śmietanki 30%
Przygotowanie
- W wysokim rondlu, na średnim ogniu rozpuścić cukier w wodzie. Należy pamiętać, że koniecznie jest dokładne mieszanie by uniknąć powstawania grudek. Można dodać również sok z cytryny - ułatwi to rozpuszczenie cukru oraz nada przyjemny posmak
- Gotować na dużym ogniu redukując wodę, od czasu do czasu mieszając.Warto pamiętać, że cukier nie może za bardzo zbrązowieć - powinien pozostać w bursztynowym kolorze. Przypalenie cukru sprawi,że stanie się on gorzki
- Skarmelizowany cukier zdjąć z ognia, następnie dolać śmietanki. Uwaga - sos zwiększy swoją objętość około dwukrotnie !!!
- Gotować jeszcze kilka minut na średnim ogniu, całkowicie rozprowadzając cukier w śmietanie
Cukier podnosi temperaturę wrzenia wody tak więc przy gotowaniu sosu należy bardzo uważać, szczególnie przy wlewaniu śmietanki - może pryskać.
Kejfa Ramsey Starzyk !
OdpowiedzUsuńCoś czuję, że bardzo szybko wypróbuję ten przepis ;)
OdpowiedzUsuń