poniedziałek, 4 lutego 2013

Pancakesy z sosem karmelowym

Polska wariacja na temat klasycznych amerykańskich pancakesów, podane z stosunkowo prostym sosem karmelowym.

Pancakesy około 10-15 sztuk

Składniki 

  • 2 Jajka
  • 350 ml mleka
  • 100 g masła
  • 400 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru pudru
  • Sól

 Przygotowanie

  • Jajka dokładnie roztrzepać w mleku ze szczyptą soli
  • Masło roztopić w rondlu na małym ogniu
  • Do jajek i mleka przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier puder oraz roztopione masło
  • Wymieszać wszystkie składniki, ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego
  • Odstawić na 20-30 min do lodówki
  • Smażyć po kilka minut z obu stron, na teflonowej patelni bez dodatkowego tłuszczu, na średnim ogniu

Tak przygotowane pancakesy można podawać ze wszelkimi dodatkami jak do klasycznych naleśników.
Dziś prezentuję sos karmelowy.

Składniki 

  • 200 g cukru
  • 100 ml wody
  • Sok z 1/4 cytryny
  • 200 ml śmietanki 30%

 Przygotowanie

  • W wysokim rondlu, na średnim ogniu rozpuścić cukier w wodzie. Należy pamiętać, że koniecznie jest dokładne mieszanie by uniknąć powstawania grudek. Można dodać również sok z cytryny - ułatwi to rozpuszczenie cukru oraz nada przyjemny posmak
  • Gotować na dużym ogniu redukując wodę, od czasu do czasu mieszając.Warto pamiętać, że cukier nie może za bardzo zbrązowieć - powinien pozostać w bursztynowym kolorze. Przypalenie cukru sprawi,że stanie się on gorzki
  • Skarmelizowany cukier zdjąć z ognia, następnie dolać śmietanki. Uwaga - sos zwiększy swoją objętość około dwukrotnie !!!
  • Gotować jeszcze kilka minut na średnim ogniu, całkowicie rozprowadzając cukier w śmietanie
Gęstość sosu zależy od stosunku cukru do śmietany, im więcej cukru tym gęstszy będzie sos. Można użyć też mniejszej ilości wody, wtedy cukier szybciej się skarmelizuje, ale nie będzie się dało tak dokładnie rozpuścić cukru - pozostaną małe kryształki.
Cukier podnosi temperaturę wrzenia wody tak więc przy gotowaniu sosu należy bardzo uważać, szczególnie przy wlewaniu śmietanki - może pryskać.



2 komentarze:

  1. Kejfa Ramsey Starzyk !

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś czuję, że bardzo szybko wypróbuję ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń