wtorek, 29 stycznia 2013

Cannelloni z sosem a'la bolognese pod beszamelem i serem

Jak wspominałem wczoraj, poprzednie przepisy wykorzystałem do stworzenia czegoś bardziej złożonego, czyli domowego cannelloni wypełnionego sosem a'la bolognese, pod beszamelem oraz serem.

Nowością w tym przepisie jest beszamel, dlatego na początek prezentuję przepis na ten prosty sos

Składniki 

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 350 - 400 ml mleka
  • Gałka muszkatołowa, pieprz

 Przygotowanie

  • W rondlu na średnim ogniu roztapiamy masło
  • Dodajemy mąkę i mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy, którą podsmażamy na złoty kolor
  • Następnie dodajemy mleko i mieszamy całość, by nie powstały żadne grudki. Sugeruję użyć trzepaczki, a nie łyżki
  • Całość doprawiamy pieprzem oraz gałką muszkatołową i trzymamy jeszcze chwile na małym ogniu, by sos trochę zgęstniał
Sam w sobie moim zdaniem ma wątpliwe walory smakowe, jednak ich pełnię objawia dopiero po zapieczeniu. Sos taki jest świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju zapiekanek warzywnych czy też makaronowych.



A teraz czas na danie główne - Cannelloni:

 Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do 180 ° C
  • Wcześniej przygotowany makaron kroimy w szerokie paski z których formujemy dość grube rurki.
    Ja wybrałem wariant niecodzienny - wstawiłem je pionowo do wcześniej wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego
  • Makaron wypełniamy farszem z sosu a'la bolognese (można go trochę dłużej potrzymać na małym ogniu by odparować wodę aby zgęstniał)
  • Całość zalewamy beszamelem, na wierzchu posypując mniej więcej 400 g startego sera żółtego - polecam cheddar, ale de facto można użyć każdego sera żółtego
  • Zapiekamy w nagrzanym piekarniku, przez mniej więcej 45 minut
Zdradzając jeden z sekretów mojej kuchni polecam wykorzystać pozostałe po produkcji makaronu białka do przygotowania serowej kołderki na wszelkiego rodzaju zapiekanki.
Przepis banalnie prosty - do ubitych na sztywno białek dodajemy starty ser i dokładnie mieszamy.
Taką masę wykładamy na wierzch i zapiekamy. Utworzy piękną skorupkę o serowym aromacie i smaku.











M.

1 komentarz: