wtorek, 5 lutego 2013

Jajecznica na boczku, z bruschettą zapiekaną z pomidorami i serem camembert

Dzisiejsze śniadanie, może nie należy do najszybszych w przygotowaniu, ale zdecydowanie bardzo smaczne.
Ze specjalną dedykacją dla mojej siostry :)

Zacznę od bruschetty

Składniki 

  • Duża bułka pszenna
  • Oliwa z oliwek
  • Czosnek
  • Bazylia, oregano, tymianek
  • Pomidor
  • Ser typu camembert

 Przygotowanie

  • Zioła mieszamy z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek oraz przeciśniętym ząbkiem czosnku
  • Bułkę pokrojoną w kromki obtaczamy w oliwie z ziołami i czosnkiem
  • Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron na delikatny złoty kolor
  • Na przygotowane grzanki kładziemy kila plasterków pomidora, a następnie przykrywamy go serem
  • Całość ląduje w piekarniku do momentu aż ser będzie zapieczony
 Oczywiście do przygotowania grzanek można wykorzystać chleb pszenny jak również jakiekolwiek inne pieczywo.
Zamiast camembertu można użyć mozzarelli.

Jajecznica

Składniki 

  • 2-3 plastry boczku
  • 25 g masła
  • 3 jajka 
  • Sól, pieprz

 Przygotowanie

  • Boczek smażymy na suchej patelni na średnim ogniu wytapiając z niego tłuszcz
  • Gotowy bekon odkładamy na talerz, a na patelni rozpuszczamy masło
  • Wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem
  • Smażymy mieszając do momentu delikatnego ścięcia się całej masy

Podajemy na wcześniej usmażonym boczku w asyście bruschetty
Ilość masła zależy od tłustości boczku, im boczek bardziej tłusty tym mnie masła będziemy potrzebować

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz