Ze specjalną dedykacją dla mojej siostry :)
Zacznę od bruschetty
Składniki
- Duża bułka pszenna
- Oliwa z oliwek
- Czosnek
- Bazylia, oregano, tymianek
- Pomidor
- Ser typu camembert
Przygotowanie
- Zioła mieszamy z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek oraz przeciśniętym ząbkiem czosnku
- Bułkę pokrojoną w kromki obtaczamy w oliwie z ziołami i czosnkiem
- Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron na delikatny złoty kolor
- Na przygotowane grzanki kładziemy kila plasterków pomidora, a następnie przykrywamy go serem
- Całość ląduje w piekarniku do momentu aż ser będzie zapieczony
Zamiast camembertu można użyć mozzarelli.
Jajecznica
Składniki
- 2-3 plastry boczku
- 25 g masła
- 3 jajka
- Sól, pieprz
Przygotowanie
- Boczek smażymy na suchej patelni na średnim ogniu wytapiając z niego tłuszcz
- Gotowy bekon odkładamy na talerz, a na patelni rozpuszczamy masło
- Wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem
- Smażymy mieszając do momentu delikatnego ścięcia się całej masy
Podajemy na wcześniej usmażonym boczku w asyście bruschetty
Ilość masła zależy od tłustości boczku, im boczek bardziej tłusty tym mnie masła będziemy potrzebować
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz