czwartek, 7 lutego 2013

Pączki wiedeńskie

Dzisiaj TŁUSTY CZWARTEK - w takim dniu nie może zabraknąć pączków...

Składniki 

  • 200 ml wody
  • 100 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • Sól

 Przygotowanie

  • Wodę doprowadzamy do wrzenia w wysoki garnku
  • Do gotującej się wody dodajemy sól oraz masło, dokładnie mieszamy tak by cały tłuszcz się roztopił, następnie zdejmujemy z ognia
  • Przesianą mąkę ucieramy z masłem, wodą i solą aż do momentu gdy ciasto będzie jednolicie gładkie i łatwo będzie odchodzić od ścianek garnka
  • Ostudzone ciasto miksujemy dodając pojedynczo jajka
  • Rękawem cukierniczym wyciskamy ciasto formując kształt oponki na wcześniej przygotowane kwadraty pergaminowe o boku ok 7 cm
  • Smażymy na głębokim, mocno rozgrzanym oleju, do momentu zezłocenia się z pączków z obu stron


Podajemy z wszelkimi "pączkowymi" polewami, cukrem pudrem, czekoladą lub lukrem. Ja wybrałem ostatnią opcję, dokładnie mieszając 100 g cukru pudru w kilku łyżkach wrzącej wody oraz kilku kroplach soku z cytryny.
Do ciasta można dodać kieliszek jakiegoś bardzo wysokoprocentowego alkoholu (np. spirytusu) dzięki czemu pączki nie będą chłonęły tłuszczu.
Olej do smażenia powinien mieć temperaturę ok. 180°C Temperaturę oleju można sprawdzić albo za pomocą termometru kuchennego, lub zanurzając w nim drewnianą suchą łyżkę, w momencie gdy z zanurzonej końcówki zaczną wydobywać się bąbelki olej będzie gotowy.

 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz