Składniki
- 200 ml wody
- 100 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 4 jajka
- Sól
Przygotowanie
- Wodę doprowadzamy do wrzenia w wysoki garnku
- Do gotującej się wody dodajemy sól oraz masło, dokładnie mieszamy tak by cały tłuszcz się roztopił, następnie zdejmujemy z ognia
- Przesianą mąkę ucieramy z masłem, wodą i solą aż do momentu gdy ciasto będzie jednolicie gładkie i łatwo będzie odchodzić od ścianek garnka
- Ostudzone ciasto miksujemy dodając pojedynczo jajka
- Rękawem cukierniczym wyciskamy ciasto formując kształt oponki na wcześniej przygotowane kwadraty pergaminowe o boku ok 7 cm
- Smażymy na głębokim, mocno rozgrzanym oleju, do momentu zezłocenia się z pączków z obu stron
Podajemy z wszelkimi "pączkowymi" polewami, cukrem pudrem, czekoladą lub lukrem. Ja wybrałem ostatnią opcję, dokładnie mieszając 100 g cukru pudru w kilku łyżkach wrzącej wody oraz kilku kroplach soku z cytryny.
Do ciasta można dodać kieliszek jakiegoś bardzo wysokoprocentowego alkoholu (np. spirytusu) dzięki czemu pączki nie będą chłonęły tłuszczu.
Olej do smażenia powinien mieć temperaturę ok. 180°C Temperaturę oleju można sprawdzić albo za pomocą termometru kuchennego, lub zanurzając w nim drewnianą suchą łyżkę, w momencie gdy z zanurzonej końcówki zaczną wydobywać się bąbelki olej będzie gotowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz