piątek, 25 stycznia 2013

Naleśniki I

Naleśniki... ilu kucharzy tyle sposobów przygotowywania. Dzisiaj najbardziej klasyczna dla mnie odmiana, jednocześnie najszybsza w przygotowaniu.

Składniki 

  • 2 Jajka
  • 0,5 l mleka
  • 250-300 g mąki pszennej
  • Sól
  • Tłuszcz do smażenia (ja użyłem oleju z domieszką oliwy)

 Przygotowanie

  • Jajka dokładnie roztrzepać w misce z dodatkiem mleka i szczypty soli
  • Dodać przesianą mąkę, mieszając aż do uzyskania jednolitego ciasta
  • Ciasto powinno mieć konsystencje płynną, gęstego syropu. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodajemy trochę mąki, jeśli zbyt gęste dodajemy mleka. Ciasto jednocześnie nie powinno być zbyt gęste, żeby się dobrze rozprowadzało na patelni
  • Naleśniki smażyć po kilka minut z obydwu stron na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem (polecam wszelkiego rodzaju patelnie teflonowe) na niewielkiej ilości oleju.
 
Podawać z dodatkami wedle uznania, konfitury, dżemy, serki czy też wszelkie inne farsze na słodko lub słono, możliwości są wręcz nieograniczone







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz